tisdag 20 oktober 2009

JobÖresund

Idag den 20 okt. -09 var jag på konferens om jobb och integration i öresundsregionen. Kan synas konstigt att framför allt ungdomar har så mycket lättare att få jobb i den danska storstadsregionen. Samtidigt att samma tendens kommer att finnas även framöver när konjunkturen kommer att vända uppåt. Detta kommer at innebära risk för att arbetsmarknaden på den svenska sidan kan komma att dräneras på kvalificerad arbetskraft, jobbsökare som kommer att välja den danska sidan som erbjuder högre lön men också sämre sociala förmåner.

Nu läget är dock sådant att många ungdomar som stått utanför dagens arbetsmarknad erbjuds jobb i Danmark. Även ungdomar som själva kommit till Sverige eller vars föräldrar flyttat till Sverige har lättare att få jobb i Danmark. Dessa ungdomar saknar ofta det sociala nätverk som leder till jobb och fast anställning.

Att som sv. Näringsliv lovprisa den rörliga arbetsmarknaden och anse LAS som ett hinder är nog att gå en aning för långt. Att LAS som den är utformad idag borde anpassas är riktigt och att LAS ej gäller för arbetslösa utan enbart för de som har fast jobb är riktigt.

Något som ej togs upp var den orättvisa som finns vid beskattning och där kommunen får stå med ”Svartepetter” och missar intäkter för boende i kommunen som jobbar i Danmark.

Utbudet av jobb måste öka så att alla kan försörja sig själv utan att förlita sig på ett samhälle där bidrag helt dominerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar