torsdag 12 juni 2014

20140611 Anförande Budget Lunds Kommunfullmäktige

Anförande Budget 2014
Lund är en attraktiv kommun att bo och leva i och en av de största utmaningarna är att få fram bostäder och övrig kommunal service i tillräklig omfattning.
BN
Det behövs fler bostäder i Lund. 
Jag har under flera budgetmöten påpekat ansvaret för vårt kommunala bostadsbolag, LKF, om att bygga bostäder och på så sätt visa andar byggherrar att detta är möjligt och att det inte är några problem att bygga bostäder i Lund.
Nu har LKF ökat sitt engagemang och planerar att bygga 300 bostäder per år vilket framgår i deras redovisning och att planerna ligger fast på denna nivå kommande år.
I BN`s plan finns 900 bostäder och med LKF´s 300 så bör det ju vara rimligt att andra byggherrar bör nå upp till de resterande 600 bostäder per år.
Det gäller även att planera för ett varierat byggande där områden ger olika boendeformer för bra gemenskap med olika mötesplatser och trygga utemiljöer. Samtidigt gäller det att planera för den service som kommer att krävas i form av skolor, affärer och annat.
Även om det har varit möjligt att förtäta på många ställen kan inte detta vara möjligt i längden för att nå målet om 900 bostäder per år. Skall Lund expandera och inte halka efter behövs fler bostäder. Tvingas vi bygga på åkermark måste detta ske på ett effektivt sätt som på Brunnshög.
Att jobba fram planer typ Norränga och sedan ge blankt nej i KF skapar turbulens vid planering. Alliansen har oftast visat handlingskraft för att skapa bostäder trots en lågkonjunktur.  En ev. rödmajoritet kommer definitivt aldrig att klara av att få fram bostäder då de ideologiska skillnader är stora och de är inteöverens om var, hur eller när bostäder skall byggas.
KoF
Ett rikt och varierat kultur- och fritidsutbud skall finnas i en attraktiv kommun som Lund. Kulturen har en stor betydelse i vårt mångkulturella samhälle för attvara en enande kraft över gränser. Därför är det politikens uppgift att skapa goda förutsättningar för kulturen att blomstra. Kulturen bidrar till att skapa förståelse och respekt oavsett livsåskådning eller kulturell bakgrund.

Politiken skall ge förutsättningar för att kulturen skall kunna leva på egna villkor.

Det civila samhället har stor betydelse för utvecklingen av kultur- och fritidsutbudet. Kommunen behöver inte bedriva all verksamhet i egen regi och här är just biografen Kino ett utmärkt exempel. Kommunen stödjer och Kino driver verksamheten.

Projektet ”Sommarlund är en annan positiv och återkommande händelse. Olika arrangemang på platser i hela kommunen och allt bidrar till att Lund även finns till under sommarmånaderna.

Folkhälsan i Lund är god och populära Skrylle bidrar med säkerhet till detta. De satsningar vi gör i Skrylle kommer att bidra till bättre tillgänglighet och ökade aktiviteter.

Samtidigt är det positivt att KoF har fått en stabilitet både i verksamheten ochockså ekonomin.

Förskola
Det är viktigt att familjerna har ett inflytande över formerna för barnens barnomsorg och förskoleverksamhet. Förskolan ska vara ett stöd för familjerna i deras ansvar för barnens fostran, utveckling och växande.  Förskolans verksamhet ska drivas utifrån barns perspektiv och villkor där barn växer genom delaktighet och inflytande.

Förskolan ska präglas av god kvalitet där det ska finnas personal med både pedagogisk som omvårdande kompetens. För barns utveckling, växande och lärande är leken som pedagogisk metod viktig, inte minst för den språkliga utvecklingen.

Även om vår målsättning i antalet barn inte i alltid nås erbjuder vi en god kvalitet med trygghet i våra förskolor.

Vi ser det även som viktigt att kunna erbjuda plats inom rimlig tid och snabbar än lagstiftning. Att inte kunna erbjuda förskoleplatser drabbade Malmö vilket orsakade stora problem för många barnfamiljer.

Skolor
Skolan har ett bildningsuppdrag där kunskap och värdegrund finns som en helhet för att ge eleverna kunskaper och färdigheter för att möta framtiden. Det ska finnas ett nära samarbete med hemmen för att främja elevens utveckling. Målsättningen är en skola där ingen hålls tillbaka och ingen lämnas efter.

Värdegrundsarbetet är grundläggande och ska genomsyra hela skolans arbete.
Skolan ska möta varje elevs förutsättningar i lärandet för att kunna uppnå kunskapsmålen i sin egen takt.  Skolan ska skapa en kreativ lärandemiljö som stödjer och stimulerar eleven att utveckla alla sina förmågor för att uppnå kunskapsmålen och nå sin fulla potential.

Lund har mycket bra skolor och även om Lärarförbundets ranking bör ses som en partinlaga presenteras resultaten på ett för Lund positivt sätt. Att dessutom årefter år ligga högt bland Sveriges alla 290 kommuner visar på en hög och jämn kvalitet.
UN
Gymnasieskolan ska i så hög grad som möjligt utgå ifrån elevernas intressen, behov och framtidsplaner och möjligheter till personlig utveckling med en mångfald av studieinriktningar.
För att ytterligare bidra till valfrihet ser vi positivt på ”Fritt val i Skåne” där inte enbart lundaelever får ett större utbud utan även elever från andra kommuner får gå i våra kommunala skolor och får större valfrihet.
Ökad valfrihet ges även genom alla de friskolor som erbjuder olika inriktningar.




VoO
Äldreomsorgen ska präglas av trygghet, värdighet och delaktighet. Den enskilde känner bäst sina egna behov. Delaktighet, inflytande och valfrihet ska därför vara centrala begrepp inom äldreomsorgen. I helheten ingår även anhöriga, föreningen och andra ideella krafter
Det skall finnas möjlighet att få vård i hemmet men detta skall vara en möjlighet och inget krav. Särskilt boende eller någon form av trygghetsboende skall vara ett alternativ.
Valfrihet skall även omfatta olika utförare av hemvård där kommunen fortsatt skall vara ett bra alternativ.
Vård o Omsorg´s uppsatta mätbara mål visar på att kommunen idag erbjuder våra äldre hög kvalitet.

Våra träffpunkter bör utvecklas till mötesplatser där både föreningar och ideala organisationer bör vara delaktiga. Möten mellan åldersgränser kan vara ett alternativ.

Personalen är en den starkaste resursen för att uppnå hög kvalitet inom vården.  
Vi kommer därför, när VoO behandlas, att yrka för att totalt 6 milj. anslås för att ta bort de sk. delade turer.  Arbetspass som innebär att personal arbetar några timmar på förmiddag och några timmar på kvällen med ledighet några timmar mitt på dagen skall inte vara obligatoriskt. Finns det personal som vill arbeta med delade turer så går detta säkert att ordna men det skall inte vara ett krav.
Det är inte bra ur arbetsmiljö med delade turer och dessutom kan även barn och familjen hamna i kläm Vilket även VoO´s utredning i sin barnkonsekvensanalys tar upp.

Den utredning som presenterades i VoO ser jag som lite spretig så vi vill att ett projekt startas upp för att uppnå målet att ta bort delade turer och visar det sig att det behövs ytterligare resurser så kommer vi, Kristdemokrater, att se positivt på detta.




TN
TN har en omfattande verksamhet och har även ansvar för underhållet i centrum. Här tillför vi 1,5 miljon för att ge möjlighet till att uppnå ett av nämndens mål om att ”gatumiljön skall vara inspirerande och trivsam”.

Ett annat mål som TN har gäller Fullmäktigemålet ”antal döda och svårt skadade i vägnätet ska vara noll”. Här reagerar jag alltid när sedan TN planerar för 8 resp 7. TN borde även här ha en nollversion.  

Av media fick jag en fråga om huruvida skatten borde höjas för att få in mer pengar till kommunal verksamhet.
I Lund är arbetslöshet låg och om fler solidariskt betalar kommunalskatt så är detta en bättre lösning för att öka kommunens intäkter än att höja skatten.
Prognoser visar även att skatteintäkterna är på väg upp.
God ekonomisk hushållning är att i först hand se på olika alternativ innanskatten höjs för lundabon.  God ekonomisk hushållning är effektiv användning av tillgängliga resurser.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar